Anita Novaković – vezilja i čuvar tradicije

Anita Novaković je učenica IV1 gimnazije naše škole. U slobodno vrijeme se, između ostalog, bavi vezenjem. Da bismo saznali nešto više o njenom hobiju, postavili smo joj nekoliko pitanja.

1.  Kada i kako se javila ljubav prema vezu ?

Ovo me često  pitaju, ali ja nikada ne znam kako da odgovorim jer ni sama ne znam kako se pojavila ljubav prema vezu. Rekla bih sasvim slučajno i spontano. Nekako iz želje da stvorim sebi unikatne vezene komade odjeće s vremenom sam došla na ideju da otvorim instagram stranicu i počnem sa prodajom veza.

Prvi vez mi je bio na jakni. Nakon što nisam uspjela ofarbati bojama željeni motiv, došla sam na ideju da probam iglom i koncem i to je uspjelo. Zatim drugi rad mi je bio na hlačama. Moram priznati, isprva to nisam shvatala ozbiljno i oba rada sam počela u jednom momentu, a nastavila raditi i završiti tek nakon nekoliko mjeseci ili čak godinu dana. Prije pola godine sam se zvanično počela baviti vezom dok se zapravo vezom bavim unazad 2, 3 godine.

2. Gdje pronalaziš inspiraciju?

Inspiraciju pronalazim na raznim mjestima. Prije svega najčešće na internetu i raznim aplikacijama, a zatim  inspiracija mi ponekada zna naići u bilo kom momentu, kada ugledam nešto što mi se svidi ili što me podstakne na razmišljanje na koji način bih mogla da izvezem to.

3. Koji su ti omiljeni motivi?

Kada se baviš nečim što voliš, onda ti je sve omiljeno. Nemam ništa što bih konkretno izdvojila, za sve motive se jednako potrudim, dam sve od sebe da ispadnu najbolje što mogu.

4. Kojom vrstom veza se baviš?

Mogu reći da je na ovo pitanje dosta teško odgovoriti , vrsta veza i tehnika ima mnogo. Pored veza po pismu, bavim se i Zmijanjskim vezom koji se veze pokrsticom. Svakim radom se trudim da naučim neku novu tehniku i da proširim spektar tehnika koje znam.

5.Da li si učestvovala na izložbama, radionicama i slično?

Što se tiče radionica veza, u mom okruženju skoro uopšte se i ne održavaju tako da do sada nisam imala priliku da budem učesnik na nekoj. Pored toga što sam sama naučila da vezem i što sam samouka, opet imam želju da učestvujem na nekoj radionici jer edukacije nikad nije dosta.

Iako nisam bila učesnik na nekoj, vodila sam dvije radionice. Prva radionica bila je radionica Zmijanjskog veza održana u sklopu organizacije Sajma Udruženja žena Srbac, a drugu radionicu sam vodila u UG C.E.Z.A.R. takođe u Srpcu, na kojoj sam pokazala neke osnovne tehnike veza djeci.

Na kraju bih izdvojila da sam učestvovala i u jednoj reportaži na televiziji RTRS.

6. Da li planiraš da se baviš vezom u budućnosti?

Da, planiram. Bavim se time prije svega zato što to volim, tako da nemam namjeru da prekidam. Imam periode kada radim, naravno tu su i periodi kada pauziram sa vezom zbog nedostatka vremena, zbog drugih obaveza i slično.

7. Koliko je mladih koji se bave vezenjem?

Moram priznati da nema mnogo mladih zainteresovanih za vez, međutim ta brojka nije zanemariva. Ono što je interesantno je da je većina njih spremna da bezuslovno podrži ,,kolege u vezu”.

8.Zašto ti je vez bitan?

Vez traži maštu i koncentraciju, ali me ujedno i opušta.

9. Imaš li u planu novitete u pogledu tehnike, motiva i slično?

Naravno, vez je vrsta ručnog rada gdje su ideje, motivi i tehnika neiscrpni. Mnogo više je toga što imam želju da uradim od onoga što zapravo postižem. Kada ne radim narudžbu, trudim se da uradim nešto novo što već nisam radila.

Dejana Smiljanić, IV1 gimn.