У нашој школи обиљежен Међународни дан матерњег језика

1Међународни дан матерњег језика, који се у свијету обиљежава 21. фебруара обиљежен је и у нашој школи у понедјељак, 22. фебруара, пригодним предавањима на часовима српског језика.

Ученици су имали прилику сазнати нешто више о  oбиљежавању овог дана, али и изразити своје ставове и запажања о значају употребе и очувања матерњег језика.

,, Мој матерњи језик је српски језик. Не знам да ли зато што је мој, али сматрам га једним од најљепших језика на свијету. Он припада словенској групи  породице индоевропских језика, а осим његове љепоте, наглашавам да он повезује око дванаест милиона људи“, рекла је Тијана Адамовић, ученица трећег разреда гимназије.

Овај дан обиљежава се од 2001. године с циљем учења, развоја и његовања матерњег језика као сјећање на студенте који су тог датума 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану, данашњем Бангладешу, јер су протестовали зато што њихов матерњи језик није проглашен званичним.

Професорица српског језика и књижевности Бранка Кесер изјавила је да је веома  важно да свако дијете од рођења научи да добро говори матерњи језик и да је потребно код млађе популације развијати свијест о матерњем језику, јер је језик саставни дио човјека и његовог идентитета. Истакнула је да сви заједно морамо допринијети очувању српског језика и ћирилице.

 

Чланови Новинарске секције