Одржан историјски час о страдању Српчана на озренско-возућком ратишту

У оквиру обиљежавања Дана сјећања на страдање Српчана на озренско-возућком ратишту 10.9.1995. године, у четвртак, 7.9.2023. године у нашој школи одржани су историјски часови за ученике IV разреда гимназије, IV разреда економских техничара, IV разреда техничара ЦНЦ технологија и III разреда бравара/ заваривача.
Ученици су упознати са чињеницама о страдању наших суграђана у одбрамбено-отаџбинском рату, а о ратним дешавањима су говорили доктор Милан Павловић, начелник Санитетске службе Србачке лаке пјешадијске бригаде, потпуковник Војске Републике Српске  и борац прве категорије Вићо Ковачевић, командант Другог пјешадијског батаљона Србачке лаке пјешадијске бригаде Зоран Ђукић и предсједник Борачке организације општине Србац Горан Плотан.
Возућа је постала симбол туге, али и симбол храбрости, пожртвованости и херојства припадника Прве србачке лаке бригаде, а у борбама је страдало 29 србачких бораца, док је више од 30 теже и лакше рањено.
,,Заиста ми је задовољство што је иницијатива да се млађим нараштајима говори о овим важним историјским чињеницама напокон уродила плодом. Ђаци су данас чули истину о ономе што се на Возући дешавало, јер су им о томе говорили свједоци и учесници рата“, изјавио је Вићо Ковачевић.
Доктор Павловић је ђацима говорио уопштено о стању на ратишту, улози љекара и санитета и о ономе кроз шта су борци пролазили.


Бивши командант Зоран Ђукић је говорио о томе како су се водиле борбе и на којим ратиштима, објашњавајући улогу и значај војске.
,,Ово је прва година да смо почели са овим предавањима и надам се да ћемо наставити и наредних година, не само поводом овог датума, већ и поводом обиљежавања других значајних датума. Морам истаћи да ми овдје дјецу не учимо никаквој мржњи, већ да воле и поштују своје, јер ће тако моћи да поштују и туђе“, изјавио је Горан Плотан.
Ђорђе Гужвић, ученик IV разреда економских техничара, изнио је своја запажања о часу: ,,Драго ми је да сам из прве руке добио прилику да чујем стварни ток дешавања од људи који су то доживјели. Веома је битно  да су нам пружили такву врсту едукације да се овакво страшно страдање никад не понови.“

Новинарска секција