Обиљежени Дани читања

У периоду од 19. 11. до 1. 12. 2021. године Министарство просвјете и културе спровело је кампању ,,Читајмо заједно“ у оквиру које су  успостављени Дани читања.  Слоган овогодишње кампање био је ,, Да не останемо без ријечи“, а спроведена је с циљем популаризације културе читања, књижевности, књижевника и развоја читалачке публике од најранијег узраста. Амбасадори кампање били су књижевници Миланка Благојевић и Милан Ракуљ.


Дане читања су у нашој школи приредиле професорице српског језика Ирена Недимовић, Слободанка Вучинић и Бранка Кесер, а обиљежени су на часовима српског језика.
 Ученица Вишња Санчанин из трећег разреда гимназије одушевила је наше средњошколце својом безименом пјесмом, а Татјана Смиљанић из првог разреда царинских техничара је привукла пажњу пјесмом ,, Још један дан“. Љубавне и рефлексивне стихове књижевних великана као што су Јован Дучић и Рабиндранат Тагоре рецитовала  је ученица  трећег разреда гимназије Тамара Петковић.
Дане читање употпунила је својим гостовањем књижевница и пензионисана професорица српског  језика Гордана Ђукић, која је свој радни вијек провела у нашој школи. Професорица је посјетила неколико часова српског језика, не скривајући срећу и задовољство што се поново нашла међу ђацима. Професорица Ђукић је ученицима говорила о значају читања и школовања, а затим читала приче и пјесме из својих дјела ,,Небо пуно бисера“ и ,,Из дневника једног професора“.
Благодети читања истакнула је ученица Вишња Санчанин:
,,Читајте да олакшате душу. Мало је путева којима се може доћи до таквог бијега из стварности какав вам читање пружа. Читајте о љубави какву никада нећете осјетити. Читајте о башти са другог краја свијета коју никада нећете посјетити. Читајте и о својим страховима, јер су тада разоружани. Тад су голи и тад их је најлакше савладати. Читајте срцем, а пишите душом, јер кад нас године стигну, једино што вриједи је садржај којим смо испунили поглавља нашег живота.“

                                                                                                  Новинарска секцијa