Дан жена – Осми март

Овај датум међународно обиљежава борбу за женска права и равноправност. Купују се поклони, цвијеће и честитке како би се одало признање историјској борби на осигуравању основних права за жене.

Први Дан жена је обиљежен 1909. године у САД-у. Њиме се обиљежава и пожар у фабрици текстила у Њујорку када је погинуло преко стотину жена. Сматра се да су раднице биле задржане унутар фабрике како би биле спријечене да штрајкују са другим радницима.

Идеја о прослави дана жена се први пут појавила у ХХ вијеку, у периоду наглог напредовања индустрије, када су жене почеле протестовати због лоших радних услова и односа. Жене запослене у индустрији одјеће и текстила су јавно демонстрирале 8. марта 1857. године у Њујорку. Протести су се догађали и сљедећих година, од којих је најпознатији био 1908. године када је 15 000 жена марширало кроз Њујорк тражећи краће радно вријеме, боље плате и демократско право гласа и за жене.

Овај датум се и дан-данас обиљежава као Дан жена, иако данашње жене имају скроз задовољавајућа права и положај у друштву. Данашњи, такозвани модерни феминизам се бори против фемицида и насиља у породици, који на нашим просторима, нажалост представља велики проблем. У сврху обиљежавања Дана жена у нашој школи, сваки ученик или професор има прилику да неким малим знаком пажње укаже поштовање својим школским колегицама и професорицама